Βίλα Ροδοδάφνη, Κέρκυρα ©
web design by: pixelmedia.gr

Η ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα, η κόμισσα του Ιονίου, είναι το νησί που θα σας μαγέψει με τη πρώτη ματιά. Στο βορειότερο τμήμα του Ιονίου πελάγους, ανάμεσα απ’ την Αδριατική θάλασσα και τις Ηπειρωτικές ακτές, έχει το δικό της χαρακτήρα που διατηρείται αναλοίωτος στο χρόνο. Τα μαγευτικά της τοπία, η απαράμιλλη αρχιτεκτονική, η μουσική της ιστορία, η φιλοξενία και το υπέροχο φαγητό είναι λίγα απ’ αυτά που θα απολαύσετε κατά την παραμονή σας.

Κέρκυρα

Το όνομα Κέρκυρα προέρχεται από τη δωρική διάλεκτο των αρχαίων κατοίκων της, των Κορκυραίων. Το όνομα Κορφού (Corfu), όπως την αποκαλούν οι ξένοι, έχει προκύψει απ’ την μεσαιωνική εποχή, πιθανότατα από τις δύο κορυφές που φαίνονται στο λόφο που έχει κτιστεί το Παλαιό Φρούριο, καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί.

Το υπέροχο ταξίδι στην Κέρκυρα ξεκινά με την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι. Το πρώτο που βλέπει ο ταξιδιώτης είναι η θέα της Παλιάς Πόλης, που τον μεταφέρει σε περασμένες εποχές. Η Πόλη της Κέρκυρας, είναι πρωτεύουσα του Νομού Κερκύρας και της περιφέρειας Ιόνιων Νησιών. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, μία κοσμοπολίτικη πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Οι έντονες ευρωπαικές επιρροές και ο βενετσιάνικος χαρακτήρας της, είναι μόνο δύο από τους λόγους για την ένταξή της στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το ταξίδι συνεχίζεται απολαμβάνοντας υπέροχες παραλίες, μουσεία,  μαγευτικά τοπία, γραφικά χωριά, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίσματα, παραδοσιακά φαγητά,  όπως η παστιτσάδα, το σοφρίτο και το μπουρδέτο. Οι περισσότερες παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με δυνατότητα πάρκινγκ, με ταβέρνες, καφέ και εστιατόρια. Υπάρχουν επίσης πολλές θαλάσσιες εκδρομές σε παραλίες και σπηλιές του νησιού, στους Παξούς, στις Διαπόντιους Νήσους (Οθωνοί, Ερίκουσσα, Μαθράκι) και  σε Αλβανικές ακτές. Σε όλες τις οργανωμένες παραλίες υπάρχουν θαλάσσιες δραστηριότητες και σε κάποιες απ’ αυτές υπάρχει η δυνατότητα καταδύσεων και άλλων θαλάσσιων σπορ όπως σερφ, kite surf, κανό κ.α. Τέλος, στο νησί υπάρχουν ιδανικά μονοπάτια  για Mountain bike, downhill, και πεζοπορία, καθώς και off road διαδρομές για περιπετειώδεις βόλτες με τζιπ.

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι στην Κέρκυρα μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά ποτά και ηδύποτα, κουμ κουάτ και τσιτσιμπύρα και να παρακολουθήσετε κάποια απ’ τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, όπως τις βαρκαρόλες, τα παραδοσιακά πανηγύρια και τις λιτανείες  των φιλαρμονικών.

Παλιά πόλη

Αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κυριότερα αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Λιστόν, το Μον Ρεπό,  τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας αλλά και τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, όπου στεγάζεται το μοναδικό στην Ελλάδα Σινοϊαπωνικό Μουσείο.

Οι επισκέπτες γεμίζουν με υπέροχες εικόνες από τα κατάμεστα στενά σοκάκια, τα λεγόμενα «καντούνια», όπου οι Κερκυραίες απλώνουν τις μπουγάδες τους ανάμεσα απ’ τα κτίρια. Οι βόλτες στα καντούνια είναι για όλα τα γούστα. Μπορείτε να βρείτε μεγάλα μαγαζιά που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, μαγαζιά με παραδοσιακά προιόντα και αναμνηστικά, παλιά παραδοσιακά καφενεία αλλά και σύγχρονες καφετέριες, πολυτελή εστιατόρια, ήσυχα ταβερνάκια, όπου αν είστε τυχεροί μπορεί να ακούσετε παραδοσιακές καντάδες, ή μπορεί να καταλήξετε σε μια σκιερή, κρυμμένη πλατεία και να απολαύσετε μια τσιτσιμπύρα.

Ξεχωρίζουν παντού τα ενετικά αρχοντικά ενώ τα κτίρια είναι υδροχρωματισμένα με τα παραδοσιακά κερκυραϊκά χρώματα της ώχρας, του μπορτνώ και του σομόν. Έχει πληθώρα εκκλησιών, από τις οπόιες οι σπουδαιότερες είναι η Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, η Ανατολική Μητρόπολη της Παναγίας Σπηλιωτίσσης και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου στεγάζεται σήμερα το σκήνωμα του Αγίου που είναι και ο πολυούχος του νησιού. Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο. Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης. Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδιάς των σιτηρών. Την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716  και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673. Η λιτανεία συνοδεύεται πάντα από 4 τις φιλαρμονικές της πόλης.

Παλαιό & Νέο Φρούριο

Είναι από τα σημαντικότερα αμυντικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν στην Μεσόγειο και η αποτελεσματικότητα τους αποδείχθηκε από τις διαδοχικές αποκρούσεις των Τούρκων.

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Vecchia) είναι χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους και αποτελεί το ανατολικό άκρο της Πόλης. Χωρίζεται από την πόλη της Κέρκυρας με μια τεχνητή τάφρο, η οποία δημιουργήθηκε για περισσότερη προστασία και ονομάζεται Contrafossa. Για να εισέλθει κάποιος πρέπει να περάσει τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το νησάκι. Το Παλαιό Φρούριο σήμερα λειτουργεί ως ανοικτός μνημειακός χώρος, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η Βυζαντινή Συλλογή της Κέρκυρας, Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, το εργαστήριο έρευνας Ελληνικής μουσικής του Ιονίου πανεπιστημίου και αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων. Οι ελεύθεροι χώροι του χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μουσικών εκδηλώσεων και στον χώρο επίσης λειτουργούν αναψυκτήριο, εστιατόριο και πωλούνται είδη πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Το Νέο Φρούριο, (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, στα βορειοδυτικά της πόλης, αποτελεί ένα  αληθινό αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το καλοδιατηρημένο αυτό μνημείο, που χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, χρησίμευε ως οχυρό. Αυτό ήταν που εμπόδισε το 1716 τους Οθωμανούς να καταλάβουν την Κέρκυρα. Με μια επίσκεψη μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχες φρουριακές κατασκευές και να επισκεφθεί μια από τις εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής κ.ά.) που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στις αίθουσες των στρατώνων του, καθώς και τον ανάγλυφο φτερωτό λέοντα του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, κατά την είσοδο από τη βόρεια πύλη. Επίσης  μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα στους ενετικούς και αγγλικούς στρατώνες, τις αποθήκες πυρομαχικών και τα υδραγωγεία, να θαυμάσει το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του 17ου αι. και το σύγχρονο Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και να ακολουθήσει  τα τούνελ, που οδηγούν στους Προμαχώνες των Επτά Ανέμων. Από εκεί η πανοραμική άποψη στο ιστορικό κέντρο της Πόλης είναι μαγευτική.

Σπιανάδα – Λιστόν

Περιτριγυρισμένη από το βενετσιάνικο Παλαιό Φρούριο, το αγγλικό ανάκτορο και το γαλλικού στυλ Λιστόν, η Σπιανάδα αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Κέρκυρας!

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει όποιος έρχεται στην πόλη της Κέρκυρας και το μέρος που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του είναι η Σπιανάδα (Άνω και Κάτω Πλατεία). Οφείλει τη δημιουργία της σε οχυρωματικούς λόγους. Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ιταλικό «spianare» (δηλ. ισοπεδώνω). Αναμφισβήτητα, το στολίδι της Σπιανάδας είναι το Λιστόν. Πρόκειται για τη Λεωφόρο Γεωργίου Α΄, με τα πολυώροφα κτήρια που δημιούργησαν οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι και χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες. Στην περίφημη τοξωτή στοά με τα βενετσιάνικα φανάρια, σύμφωνα με το πρότυπο της Rue de Rivoli στο Παρίσι, υπάρχουν σήμερα καφετέριες και χώροι αναψυχής. Όσο για το πώς πήρε το όνομά της, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πιο δημοφιλής είναι ότι προέρχεται από τη Χρυσή Βίβλο (Libro d’Oro), σύμφωνα με την οποία η διέλευση της οδού επιτρεπόταν επί Ενετοκρατίας μόνο για τους ευγενείς. Στην πραγματικότητα, όμως, κατάγεται από το βενετσιάνικο Lista, που σημαίνει φαρδύς, ευθύγραμμος δρόμος για περίπατο.

Γαρίτσα

Μια ωραία διαδρομή για βόλτα με τα πόδια είναι αυτή της Γαρίτσας. Ξεκινώντας από τον γραφικό Ανεμόμυλο και φτάνοντας στο Παλιό Φρούριο, περπατάμε παραλιακά έχοντας ως θέα το γαλάζιο της θάλασσας.

Κανόνι – Ποντικονήσι

Το Ποντικονήσι είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Κέρκυρας. Φαίνεται από ψηλά πηγαίνοντας στο Κανόνι. Εκεί υπάρχουν καφετέριες με υπέροχη θέα προς το Ποντικονήσι και την εκκλησία της Βλαχέρνας καθώς και προς το Αεροδιάδρομο της Κέρκυρας. Εκεί μπορεί να κανείς να πάρει το καραβάκι για το Ποντικονήσι ή περπατώντας πάνω στο στενό μόλο να επισκεφτεί την εκκλησία της Βλαχέρνας.

corfu mouse island

Αχίλλειο

Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό αξιοθέατο της Κέρκυρας. Βρίσκεται στον οικισμό Γαστούρι, όπου χτίστηκε από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, τον περίβολο της οποίας πλούτισε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εξ αυτών τα πιο γνωστά έργα είναι οι «Επτά Μούσες» και ο Αχιλλέας Θνήσκων του Χέρτερ, ένα ωραίο χάλκινο άγαλμα. Το 1904 ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β΄ (γνωστός και ως «Κάιζερ») αγόρασε το Αχίλλειο, στο οποίο και διέμενε κατά τις τακτικές ανοιξιάτικες επισκέψεις του στη Κέρκυρα. Στο εσωτερικό του φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής της ανέγερσής του, ενώ στο δεύτερο όροφο υπάρχει ένα ιωνικό περιστύλιο. Γύρω από το ανάκτορο βρίσκονται πλούσιοι καταπράσινοι κήποι, με θέα προς Βορρά και Νότο. Τους κήπους κοσμούν πολλά αγάλματα, κυρίως του Αχιλλέα, αγαπημένου ήρωα της αυτοκράτειρας, από τον οποίο πήρε το ανάκτορο το όνομά του.

Δημαρχείο (θέατρο Σαν Τζιάκομο)

Στεγάζεται στο κτήριο που λειτουργούσε τον 17ο αι. ως «Στοά Των Ευγενών Της Πόλης» και πήρε το όνομά του επειδή βρίσκεται δίπλα στην Καθολική Μητρόπολη των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου. Το κτίριο έχει φιλοτεχνηθεί με θέματα από τη ζωή και τη μυθολογία του νησιού. Έναν αιώνα αργότερα, λειτούργησε ώς θέατρο, όπου και φιλοξένησε πληθώρα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.

Αξιοθέατα

Κομμένο

Το Κομμένο απέχει 10 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, στα βόρεια του κόλπου των Γουβιών και  είναι εύκολα προσβάσιμο. Είναι ένα  μέρος με βίλες και εστιατόρια. Στην άκρη του Κομμένου υπάρχει ένα μικρό ακρωτήρι, όπου ξεχωρίζει το γραφικό εκκλησάκι της Υπαπαντής, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές για γάμους και βαφτίσεις.

Bella vista – Λάκωνες

Η «Bella Vista» όπου σημαίνει ωραία θέα,  είναι το σημείο που φαίνεται όλη η περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Μπορείτε να απολαύσετε τη υπέροχη αυτή θέα από το χωριό «Λάκωνες».

corfubellavista

Πέλεκας – Παρατηρητήριο Κάϊζερ

Στην κορυφή του λόφου του χωριού «Πέλεκας», σε μια εξέδρα διαμορφωμένη πάνω στο βράχο, υπάρχει το «Παρατηρητήριο του Κάϊζερ«, το «Κάιζερ Θρόουν» δεν ήταν τίποτα άλλο απο το παρατηρητήριο όπου στο παρελθόν ο Γουλιέλμος ΙΙ αγαπούσε να πηγαίνει για το φανταστικό πανοράμα, που μόνο εδώ κάποιος απολαμβάνει ατενίζοντας την υπέροχη θέα τόσο προς το εσωτερικό του νησιού, όσο και προς το πέλαγος. Ήταν ένα από τα αγαπημένα σημεία του γερμανού αυτοκράτορα όταν έκανε διακοπές στην Κέρκυρα, στο ανάκτορό του το Αχίλλειο. Μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα πιο περίφημα ηλιοβασιλέματα της δυτικής ακτής της Ελλάδας. Στο σημείο φτάνει κανείς περνώντας μέσα από το χωριό του Πέλεκα. Μπορείτε να απολαύσετε στα ταβερνάκια του χωριού παραδοσιακές συνταγές μετά το μπάνιο σας στη παραλία «Κοντογυαλός» που είναι και η πιο κοντινή παραλία.

Παλιά περίθεια (Βόρεια Κέρκυρα)

H Άνω Περίθεια ή αλλιώς Παλιά Περίθεια είναι ένα γραφικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα. Είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας και η θέση του υπαγορεύτηκε από το φόβο των πειρατών και των επιδρομών αλλά και της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τις ακτές. Η Παλιά Περίθεια είναι ένα εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής και μέτρου. Η Παλιά Περίθεια λοιπόν μοιάζει με χωριό φάντασμα. Μόνο που δεν προκαλεί τρόμο αλλά θαυμασμό και περιέργεια  Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 «ως τοπίο φυσικού κάλλους και ως αρχιτεκτονικό σύνολο που έχει ανάγκη Κρατικής Προστασίας, γιατί αποτελεί αξιόλογο οικισμό με 130 σπίτια Ενετικής Αρχιτεκτονικής και αρκετές αξιόλογες εκκλησίες με τοιχογραφίες, περιβάλλεται δε από τοπίο εξαιρετικού κάλλους». Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε το χωρίο και να γευματίσετε σε κάποια από τις ταβέρνες.

Παντοκράτορας (Βόρεια Κέρκυρα)

Το βουνό Παντοκράτορας στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού με τα 911 μέτρα του αποτελεί το πιο ψηλό σημείο του νησιού. Εκεί θα βρείτε το ναό του Παντοκράτορα που μπορείτε να επισκευθείτε και μόλις βγείτε να θαυμάσετε ολόκληρο το νησί.
Όταν ο καιρός το επιτρέπει μπορείτε να διακρίνεται και τους Παξούς στα νότια της Κέρκυρας ή τα Διαπόντια νησιά στα βόρεια. Η διαδρομή για να φτάσετε είναι δύσκολη, έχει ιδανικά μονοπάτια  για Mountain bike, και πεζοπορία ενώ θεωρείται και εξαιρετικά όμορφη off road διαδρομή αν θέλετε να πάρετε το τζιπ σας σε νέες περιπέτειες.

Λίμνη Κορρισίων

Η λίμνη Κορρισίων αποτελεί ένα μέρος με πλούσιο υδροβιότοπο. Πολλά πουλιά στην διαδρομή τους προς θερμότερες χώρες κάνουν στάση στα ήρεμα νερά της λίμνης. Εάν είστε τυχεροί θα παρακολουθήσετε και κάποιο σμήνος αποδημητικών πουλιών. Η λίμνη Κορρισίων είναι προστατευόμενη περιοχή Natura.

Λευκίμμη

Η Λευκίμμη είναι η περιοχή της νότιας Κέρκυρας που αρχίζει από τους Βιταλάδες και εκτείνεται έως τον Κάβο. Διασχίζεται από το ποτάμι με το ομώνυμο χωριό. Στην Λευκίμμη υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες,  ή μπορείτε να κάνετε μια βόλτα θαυμάζοντας τις πλατείες, τις εκκλησίες της. Στις Αλυκές παράγονταν παλαιότερα αλάτι. Τώρα οι αποθήκες έχουν μετατραπεί σε Περιβαλλοντικό Κέντρο το οποίο λειτουργεί και ως πολιστικό κέντρο και φιλοξενεί εκθέματα με λαογραφικά στοιχεία.

Δουκάδες

Οι Δουκάδες είναι υπέροχο, γραφικό χωριό της Κέρκυρας και βρίσκεται στον βορά, ενώ απέχει 20 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη της Κέρκυρας και μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Παλαιοκαστρίτσα. Οι Δουκάδες χαρακτηρίστηκαν ως παραδοσιακός οικισμός. Μπορείτε να θαυμάσετε το ανακαινισμένο πέτρινο αρχοντικό, το Ενετικού τύπου «σαγράδο» του Κουαρτάνου, το οίκημα Κοράγγιου καθώς και το κτήριο του Δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Στην υπέροχη πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές συνταγές του νησιού μετά την επίσκεψή σας στην Παλαιοκαστρίτσα.

corfudoukades

Μον Ρεπό

Δίπλα από την Παλαιόπολη, δηλαδή  τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, με έκταση 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης. Απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως. Εκεί έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού.  Μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos ( Ανάπαυση Μου). Το παλάτι  έχει εκπληκτική θέα στη θάλασσα και τη Γαρίτσα. Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το οίκισμα φιλοξενεί επίσης το υπαίθριο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», όπου παίζοται πολλές γωστές παραστάσεις κατά τους θερινούς μήνες.

corfumonrepo

Μουσική

Οι Φιλαρμονικές , οι οποίες  άρχισαν να ιδρύονται από το 1840 και μετά, καθορισαν τα μουσικά δρώμενα και την περαιτέρω ανάπτυξη μουσικής παράδοσης της Κέρκυρας. Είναι φημισμένες παγκοσμίως. Στο νησί υπάρχουν 18 Φιλαρμονικές από τις οποίες 4 βρίσκονται και δραστηριοποιούνται μέσα στα όρια του Δήμου Κερκυραίων. Αυτές είναι η  Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας γνωστή στην Κέρκυρα ως “Παλαιά Φιλαρμονική”, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας «Μάντζαρος», η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» και η Φιλαρμονική Κοντοκαλίου. Παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Kερκυραίων αλλά και εκτός των ορίων του νησιού.

Η ίδρυση της πρώτης Φιλαρμονικής έγινε την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας, με αφορμή την άρνηση των Άγγλων να συνοδεύουν μουσικά τις ορθόδοξες λιτανείες (1837). Οι Κερκυραίοι τρία χρόνια αργότερα, το 1840, ιδρύσαν τη Φιλαρμονική Eταιρία Κέρκυρας.

Τα Επτάνησα και ειδικότερα η Κέρκυρα, έχουν επηρεαστεί από τις Δυτικές μουσικές τάσεις. Ο Νικόλαος Μάντζαρος μελωποίησε το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος Εις Την Ελευθερίαν» του οποίου οι δύο πρώτοι στίχοι αποτελούν τον εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Πανεπιστήμιο

Η Ιόνιος Ακαδημία, ήταν το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο της νεώτερης εποχής, όπου ιδρύθηκε στην Kέρκυρα το 1824.

Mε την Ένωσή των Επτανήσων με την Ελλάδα, λόγω της ανάγκης ύπαρξης ενός κλίματος εσωτερικής συνοχής και ομοιομορφίας μεταξύ των επαρχιών του νέου κράτους έκλεισε η Iόνιος Ακαδημία και ιδρύθηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το 1984 , το οποίο απαρτίζεται από 3 Σχολές: τη Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης – Διερμηνείας, τη Σχολή Επιστήμης της πληροφορίας & Πληροφορικής και τη Σχολή Μουσικής & οπτικοακουστικών Τεχνών.

Ιωάννης Καποδίστριας

Ο Κόμης Ιωάννης Καποδίστριας ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός. Διετέλεσε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Καταγόταν από παλιά κερκυραϊκή οικογένεια. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο στις 9 Οκτωβρίου 1831 από πολιτικούς αντιπάλους. Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της παλιάς πόλης είναι  το Μέγαρο Καποδίστρια. Χτίστηκε το 1832 πάνω στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καποδίστρια, οπού είχε γεννηθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας. Σήμερα αποτελεί τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστημίου.